субота, 24 грудня 2016 р.

Кен Робінсон, Лу Ароніка. Школа майбутнього.

Цю книгу, як і праці Гатто,  я почав читати після відвідин семінару Анастасії Кислинської. Публікація не повністю готова. Я продовжую читання книги і під час цього процесу занотовую цитати та думки.

Передмова до українського видання

Цитати

"...творчість - це процес отримання оригінальних ідей, які мають цінність."

"... не треба фантазувати про майбутній світ і професії - треба просто допомогти нашим дітям підготуватися до викликів майбутнього, хоч як вони виглядатимуть. Кен Робінсон перелічує важливі особисті якості, чи то компетенції, на цьому шляху: допитливість, творчість, критичне мислення, уміння спілкуватись, співпраця, співчуття та емпатія, самовладання, громадянська свідомість. Саме їхньому розвитку має сприяти будь-яка школа чи освітня програма. "

Що зрозумів?

Кидаємо тужити за минулим, концентруємся на майбутньому і думаємо, які навички там нам знадобляться.

Що робитиму?


Перегляну доповідь Кена Робінсона на TED - "Do schools kill creativity?".
Ознайомлюсь із іншими книгами автора :
  1. Out of Our Minds: Learning to be creative. Освіта проти таланту: як розвинути свій творчий потенціал.
  2. The Element: How Finding Your Passion Changes Everything.Покликання: як знайти свою стихію й змінити власне життя. 
  3. Finding Your Element: How To Discover Your Talents and Passions and Transform Your Life. Знайти своє покликання: як віднайти свої таланти й стихію і змінити власне життя. 

Вступ

Цитати


"Цивілізація - це перегони між освітою і катастрофою." - Г.Дж. Веллс

"... хоча освітні системи реформують по всьому світу, більшість реформаторів керуються політичними й комерційними інтересами, не розуміючи, як люди реально вчаться і як насправді працюють найкращі школи."

"... ми всі народжуємося з безліччю природніх талантів, але до моменту, коли закінчуємо навчання, більшість із нас занедбує ці таланти."

"Упродовж недавніх десяти років я особливо часто чую, як люди в різних куточках світу скаржаться на те, що тести й стандартизація мають катастрофічні наслідки для них, їхніх дітей і друзів."

"Навчання - це процес здобування нових знань і вмінь. Люди - вельми допитливі, здатні до навчання істоти. Дітлахи з'являються на світ із невгамовним потягом до навчання. На жаль, у школі в багатьох він починає згасати. Не дати йому згаснути - ось ключ до трансформації освіти"

"Освіта - це організоавані програми навчання. Формальна освіта заснована на припущенні про те, що молоді люди мусять знати, розуміти й могти робити те, чого б вони самостійно зробити не могли. Тут ключові питання полягають у тому, що саме вони повинні знати, розуміти й уміти і як організовувати освіту так, щоб допомогти учням учитися."

"Вишколювання - це тип освіти, зосереджений на опануванні конкретних навичок."

"Успіх тих, хто дав раду в системі, дорого обійшовся тим, кому це не вдалося. Що більших обертів набирає рух за підвищення стандартів, то більше учнів зазнають невдачі. Дуже часто люди досягають успіхів усупереч пінівній культурі освіти а не завдяки їй.
Отож, що ви можете зробити? Якщо ви учень, учитель, тато чи мама, директор школи або чиновник у галузі освіти, якщо ви хоч якось пов'язані з освітньою галуззю, то можете долучитися до змін. Для цього потрібні три речі: критичний аналіз теперішньої ситуації, бачення того, як усе має виглядати, і теорія змін, яка підкаже як перейти від одного до іншого. Саме їх я описую у цій книжці на основі власної практики та досвіду багатьох інших людей."

"На мою думку, мета освіти - дати учням можливість зрозуміти довколішній світ і власні таланти, щоб вирости щасливими людьми й активними громадянами."

"Я чудово усвідомлюю, що сьогодні освітня галузь потерпає від колосального політичного тиску"

"Якщо ви маєте хоч якийсь стосунок до освіти, то перед вами три варіанти дій: ви можете творити зміни всередині системи, можете вимагати змін у системі або можете виявити ініціативу за межами системи."

"Підхід, який  я рекомендую, сягає коренями глибоко в історію викладання і навчання - аж до древніх часів. ... Він побудований на принципах, що їх промислова революція - попри всі її досягнення - наполегливо відштовхувала на узбіччя."

"Напевно, науковий фантаст і футурист Г.Дж.Веллс щось таке мав на увазі, коли казав, що цивілізація - це перегони між освітою і катастрофою. Справді, освіта - наша остання надія. Але не застаріла промислова освіта, створена для того, щоб задовольняти потреби XIX і початку XX століть, а нова освіта, що відповідатиме сучасним викликам і справжнім талантам, прихованим глибоко у нас."

"... не варто поліпшувати те, що ми робимо десятками років. Треба робити щось інше. Не лагодити цю систему, а змінити її: не реформувати, а трансформувати. Найбільша іронія в нинішній хворобі освіти в тому, що ми знаємо, що насправді працює. Ми просто не вживаємо заходів у досить великому масштабі."

"У світі відбуваютьс я революційні зміни; нам потрібна і революція в освіті. Як і більшість революцій, ця віддавна визріває, а подекуди вже йде повним ходом. І рухається не зверху вниз, а знизу вгору - як, зрештою, і має бути."

Що зрозумів?

Стандартизація вбиває креативність. А майбутнє за ним. Трансформуємо це все як із середини, так і ззовні.

Як студент, я ненавидів процеси екзаменування та тестування. Цікавішими були співбесіди. 

Як викладач, ненавиджу процес придумування запитань для тестів. З одного боку дуже легко придумати запитання, які для тебе є очевидними, але іншим важко їх зрозуміти. В інших випадках, ловив себе на тому, що запитання підбираються під рівень аудиторії, щоб студентам було легше відповідати. Крім того, запитання типу "дайте визначення цього поняття "  або "як ви розумієте це поняття" безглузді в тестах, бо студенти шукають відповіді на них гуглінням. Причому гуглять не перед екзаменами, а під час.

Але тести економлять надзвичайно багато часу, звільняючи від читання великої кількості туфти в екзаменаційних роботах. Напевне для цього їх і придумали.

Що робитиму?

Тут поки не знаю - напевне читататиму цю книгу далі, та трансформуватиму систему як із середини, так і ззовні. 


середа, 21 вересня 2016 р.

Перші українські роботи

Історія


Йшов третій день "Форуму видавців  2016". Я на крейсерській швидкості пересувався третім поверхом виставкової зали. Намагався пригадати, що я тут  пропустив вчора і що з цього варто придбати.  Хтось, звернувши увагу, що мене супроводжували діти,  запропонував новинку дитячої літератури.  Я почав в'яло розглядати ілюстрації.  Його колега оцінив мене своїм поглядом і,  коли я вже зібрався відійти від прилавка,  окликнув мене знову - "А в нас є український кіберпанк.  Не хочете подивитись? " Я зацікавився.

середа, 13 липня 2016 р.

Путівник по галактиці для космотуристів.

Серед списку книжок, які рекомендує прочитати Ілон Маск,  є й "Путівник по Галактиці для космотуристів". Колись я намагався подивитись фільм за мотивами цього роману Адама Дугласа,  але зупинив відеопрогравач після кількох хвилин.  Не сподобалось.  Побачивши книгу в Масковому списку,  вирішив спробувати ще раз і навіть задумувався над придбанням оригіналу.  Але видавництво "Богдан" приготувало сюрприз - український переклад книги. 
Почав читати - політ фантазії шалений,  на межі "брєду сивої кобили". Але такий чудовий опис бюрократичної машини я зустрічав лише в Оруела та Войніча.  Хоча вони до галактичного масштабу явно не дотягують :).
Інша цікава особливість книги - заставила задуматись над призначенням нашої планети та майбутнім комп'ютерів. А чи не виглядатимуть вони, як обчислювач із книги?  :) Цілком можливо. 
Нижче наведено цитати,  які проливають світло на функціонування бюрократів у нашій галактиці та описують суть життя...

вівторок, 12 липня 2016 р.

Джонатан Лівінгстон, мартин.

Про цю мотивуючу книгу я чув давненько. Потрапив на очі український переклад. Прочитав за дві ночі. Птаха (мартин), яку звати Джонатан Лівінгстон, розповідає про те, як він удосконалював своє вміння літати, як це сприйняла його зграя і що із цього вийшло. Під катом ховається ціла низка прекрасних мотивуючих цитат. Я навіть не писав своє розуміння прочитаного - цитати розповідають про все краще за мене. Тож клацаємо мишкою, переходимо під кат, щоб отримати порцію мотивації та насолоди...

четвер, 10 березня 2016 р.

Гуаякільський парадокс. Бот 2

Продовження книги Бот від Макса Кідрука. В порівнянні із попередньою частиною технотрилера - це більше трилер,  ніж техно. Перша частина сподобалась більше, адже в творах Макса мене приваблюють описи технічних подробиць існуюючих та можливих технологій. Надзвичайно  цікавими та незвичними є фантазії по їх використанню. Надіюсь, що третя частина буде не менш захопливою за першу.
Приємно також спостерігати за вмінням автора поєднувати реальні події в Україні із подіями в інших країнах. Відчувається його жага до мандрів.
На відміну від першого Бота, якого читав у звичайному паперовому форматі, тут прийшлось використати метод дуального читання. Коли мав багато вільного часу - читав паперову версію. А після того, як читати довелось уривками, коли родина вже заснула, придбав електронну версію. Так легше читати, коли не хочеш когось розбудити чи їдеш в транспорті або сидиш на "порцеляновому троні".
Книга хороша - чекаю продовження.

пʼятниця, 12 лютого 2016 р.

Бот

Книга Макса Кідрука "Бот" пролежала на моїй поличці близько року. Я почав її читати, осилив кілька сторінок і зупинився на сцені появи малюка в пустелі. Через рік взяв її у відрядження. Так як ввечері не було що читати - вдалось швиденько пройти ті сторінки, де я застряг. Далі сюжет вже не відпускав мене. Я прочитав її майже не відриваючись, не дивлячись на доволі завантажений іншими заняттями тиждень. Сюжет сподобався. Лише використання макросів для програмування ботів виглядає якось незвично в епоху широкого використання нейронних мереж та інших самонавчаючихся алгоритмів.