середа, 13 липня 2016 р.

Путівник по галактиці для космотуристів.

Серед списку книжок, які рекомендує прочитати Ілон Маск,  є й "Путівник по Галактиці для космотуристів". Колись я намагався подивитись фільм за мотивами цього роману Адама Дугласа,  але зупинив відеопрогравач після кількох хвилин.  Не сподобалось.  Побачивши книгу в Масковому списку,  вирішив спробувати ще раз і навіть задумувався над придбанням оригіналу.  Але видавництво "Богдан" приготувало сюрприз - український переклад книги. 
Почав читати - політ фантазії шалений,  на межі "брєду сивої кобили". Але такий чудовий опис бюрократичної машини я зустрічав лише в Оруела та Войніча.  Хоча вони до галактичного масштабу явно не дотягують :).
Інша цікава особливість книги - заставила задуматись над призначенням нашої планети та майбутнім комп'ютерів. А чи не виглядатимуть вони, як обчислювач із книги?  :) Цілком можливо. 
Нижче наведено цитати,  які проливають світло на функціонування бюрократів у нашій галактиці та описують суть життя...

"   - Послухайте, Денте, - містер Просер перейшов у наступ, - у вас було доволі часу, щоби подати скаргу.
    - Доволі  часу?! - ревнув Артур. - Та я вперше почув про це лише вчора: приперся якийсь роботяга, а коли я запитав його, чи не прийшов він, бува, вимити вікна, той сказав, що прибув зносити будинок. Звичайно, він не відразу в цьому зізнався. Ні, спочатку він вимив кілька вікон і здер із мене п'ять папірців.
    - Але ж плани реконструкції були вивішені в нашій конторі дев'ять місяців тому.
    - Звичайно ж. Тільки-но я зачув цю новину, то зараз же подався до вас. Здається, ви не дуже їх рекламували. Бо ніхто про ваші плани ні сном ні духом не чув.
    - Вони висіли на стенді...
    - На стенді? Мені довелось перекинути догори дном усю вашу богадільню, перш ніж я знайшов їх на горищі...
    - Саме там у нас дошка оголошень.
    - ... з ліхтариком.
    - Мабуть, зник електричний струм.
    - Цього разу електричний струм зник заодно зі східцями.
    - Яка різниця?! Врешті-решт, ви ж знайшли план.
    - Так, - погодився Артур, - знайшов. Він був запхнутий у розбитий унітаз, а той, своєю чергою, похований під купою мотлоху в найтемнішому закамарку горища. Там у вас на дверях ще й табличка: "Обережно - тигри!" "

"   - Нам не зрозуміле ваше спантеличення. Усі креслення й наказ про початок будівництва висіли у місцевій плановій конторі на Альфа Центаврі впродовж останніх п'ятидесяти земних років. Ви мали досить часу для подання апеляції. Зараз пізно протестувати й обурюватись."

" Побачивши, що до нього простує представник профспілки бульдозеристів, він розпростерся у калюжі на повен зріст і заплющив очі. Треба придумати докази, що це не він облажався. Втім, цілковитої впевненості не було."

"   - Справді, сер? - бармен почав заповнювати склянки.- Чудова погода, як для кінця світу, чи не так?
    Жодної відповіді.
    - А футбол ввечері буде? - спробував він ще раз.
    Форд відірвався від вікна й уважно оглянув бармена.
    - Жодного шансу, - сказав він нарешті, знову відвертаючись до вікна.
    - Невже, сер, ви втратили надію? - запитав бармен. - Гадаєте, "Арсенал" не має шансів?
    - Я цього не сказав, - відповів Форд байдуже, - просто кінець світу станеться рааніше.
    - Так, звичайно, сер, я й забув,- сказав бармен, поглядаючи цього разу на Артура.-  Для "Арсеналу" це був би вихід, га?
    Форд глянув на бармена зі щирим подивом.
    - Аж ніяк не найкращий."

"   - Час - це ілюзія. Обідній час - тим паче, - наголосив Форд."

"Президент - завжди суперечлива постать, персонаж з яскравою індивідуальністю, котрий має заколупати будь-кого."

"Полонених прив'язали до "поетичних крісел" - пристосувань для кращого сприйняття віршів. Вогони не мали особливих ілюзій щодо поціновування своєї поезії неуками. Спершу вони писали вірші з надією довести цивілізованому світові, що у них є підстави називатись культурною расою, але тепер їхня поетична діяльність мала на меті лиш одне: витворювати вірші, нестерпні для слухачів."

"   Розвиток усіх цивілізацій Галактики послідовно проходить три яскраво виражені стадії - Виживання, Допитливість і Мудрування; дехто називає ці ступені - Як? Навіщо? Де?
    Зокрема, суть першого етапу можна звести до запитання "Як би нам попоїсти?!", другого - "Чому ми повинні їсти це?" і третього - "Де ж нам пообідати?"." 

Немає коментарів:

Дописати коментар